Super goede school, waar het kind centraal staat. (Fayrouz B.)

De verkeerssituatie bij de start van het nieuwe schooljaar.

 • 28 augustus 2022
 • Onthaalklas
 • 1ste kleuterklas
 • 2de kleuterklas
 • 3de kleuterklas
 • 1ste leerjaar
 • 2de leerjaar
 • 3de leerjaar
 • 4de leerjaar
 • 5de leerjaar
 • 6de leerjaar

Er staan heel wat werken in de buurt op het programma. We geven hierbij de laatste informatie die we via de Stad Mechelen verkregen, om zo veilig naar school te kunnen komen.

Op maandag 1 augustus zijn de werken voor de tijdelijke herinrichting van de vesten gestart. Van 1 tot en met 19 augustus werd er op de Zandpoortvest gewerkt.

Op maandag 22 augustus start de tweede fase van de werken voor de vernieuwing van de vesten. Van 22 augustus tot en met 9 september wordt er gewerkt op de Hendrik Speecqvest, Schuttersvest en Van Benedenlaan.

Bereikbaarheid

Fietsers en voetgangers

Tijdens fase 2A (22 augustus – 4 september)

Als voetganger kan je de werf aan beide kanten passeren. 

Op de Van Benedenlaan en Schuttersvest kunnen fietsers het dubbelrichtingsfietspad aan de binnenkant van de vesten gebruiken. Op de Speecqvest blijft het fietspad aan beide kanten van de vesten beschikbaar. 

Met tijdelijke verkeerslichten houden we het oversteken veilig. Je kan oversteken ter hoogte van het Raghenoplein, het Mercierplein, de Louizastraat en de Brusselpoort (kant Astridlaan).

Tijdens fase 2B (5 september – 9 september)

Fietsers kunnen het dubbelrichtingsfietspad aan de binnenkant van de vesten of het enkelrichtingsfietspad aan de buitenkant gebruiken. Het voetpad aan beide kanten van de vesten is bereikbaar. 

Met tijdelijke verkeerslichten houden we het oversteken veilig. Je kan oversteken ter hoogte van het Raghenoplein, Park Speecqvest, het Mercierplein, de Louizastraat en de Brusselpoort (kant Astridlaan).

Enkel aan de werfzone in de omgeving van het kruispunt van de Willem Rosierstraat en Leopoldstraat volgen fietsers en voetgangers een korte omleiding

Bussen

De bussen op de Speecqvest, Schuttersvest en Van Benedenlaan blijven tijdens beide fases van de werken rijden. Waar nodig, werken we met tijdelijke bushaltes in de buurt van de bestaande haltes.  

Bussen die via de Brusselsepoortstraat rijden, volgen een omleiding. Bekijk de dienstverlening op www.delijn.be en aan de haltes.

Auto’s en vrachtwagens

De Tangent is ondertussen geopend en biedt een vlotte verbinding van afrit Mechelen-Zuid tot aan het Douaneplein. 

Tijdens fase 2A (22 augustus – 4 september) 

Tijdens deze fase is er in elke rijrichting maar één rijstrook beschikbaar. 

De aannemer werkt op de buitenste rijstroken. De werfzone is niet toegankelijk voor autoverkeer. Hou er dus rekening mee dat je woning, handelszaak of garage aan de buitenkant van de vesten die periode niet bereikbaar is met de wagen. Moet je iets laten leveren aan de buitenkant van de vesten? Spreek dan de aannemer op de werf aan. 

Parkeren is mogelijk aan de binnenkant van de vesten, aan de buitenkant geldt een parkeerverbod. Parking Bruul blijft bereikbaar, net zoals de kiss & ride zone van Ursulinen.

Tijdens fase 2B (5 september – 9 september) 

Tijdens deze fase zijn zowel aan de binnen- als buitenkant van de vesten rijstroken beschikbaar. Mogelijk moeten we tijdelijk, en over een beperkte afstand, een rijstrook afsluiten. De hinder wordt altijd beperkt en zal lokaal zijn.

Aan de binnenkant van de vesten zijn enkele parkeerplaatsen niet beschikbaar. Parking Bruul blijft bereikbaar. Om de kiss & ride-zone van Ursulinen te bereiken moet je achter Brusselpoort keren vanaf de hoofdrijbaan.

Werfabonnement aanvragen bij Parking Bruul

Als bewoner kan je een gratis werfabonnement ( t.w.v. € 121)  aanvragen voor Parking Bruul. Stad Mechelen komt 100 % tussen in de kosten.

Afgesloten rijrichtingen

Wat verandert er tijdens fase 2A (22 augustus – 4 september)? 

De Michiel Coxiestraat blijft bereikbaar vanaf de vesten. Zo rij je naar de Arsenaalstraat of de Stationsstraat.

De Arsenaalstraat sluiten we af aan de Hendrik Speecqvest. Lokaal verkeer rijdt er dan in twee richtingen. Ook in de Stationsstraat geldt tweerichtingsverkeer in het gedeelte tussen de Michiel Coxiestraat en het Raghenoplein. De Stationsstraat is afgesloten ter hoogte van de Speecqvest. Je rijdt weg via de Hendrik Consciencestraat.

Die Hendrik Consciencestraat blijft bereikbaar voor lokaal verkeer enkan je uitrijden via twee rijvakken. Via de Consciencestraat bereik je ook de Colomastraat. De Colomastraat sluit niet meer aan op de vesten. Dat blijft zo na de werken.

De Leopoldstraat blijft vanaf de vestenbereikbaar. Om die straat in te rijden, maakt verkeer komende vanuit de richting Raghenoplein een draaibeweging aan de Groenstraat.  

De Brusselsepoortstraat sluiten we af aan de vesten en blijft voorbehouden voor lokaal verkeer. Dat is nodig om de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen tijdens de werf. Verkeer naar de vesten volgt een omleiding via de Hombeeksesteenweg en Egide Walschaertstraat of Uilmolenweg.

De Albert Geudensstraat sluiten we af aan de Schuttersvest. Lokaal verkeer rijdt er dan in twee richtingen.

De Hoogstraat is enkel bereikbaar vanuit de richting Kardinaal Mercierplein, net als de Groenstraat. Kom je vanuit de Koningin Astridlaan, dan maak je een draaibeweging aan het Raghenoplein om zo terug richting Groenstraat en Hoogstraat te rijden. 

Verkeer vanuit het Kardinaal Mercierplein, de Louizastraat of de Oude Brusselsestraat slaat verplicht rechtsaf.

In de Graaf van Egmontstraat geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer tot aan het kruispunt met de Oude Brusselsestraat. Het verkeer rijdt er dan stadinwaarts. Staduitwaarts rij je via de Oude Brusselsestraat.

Wat verandert er tijdens fase 2B (5 september – 9 september)?

In deze fase blijven de wijzigingen van fase 2A gelden. Bijkomend verandert de Willem Rosierstraat van rijrichting van Vaartdijk richting vesten. Dat blijft zo na de werken.

Nieuwe verkeerssituatie op einde van werken

Op het einde van de werken schakelen we op de H. Speecqvest, Schuttersvest en Van Benedenlaan volledig om naar een nieuwe verkeerssituatie.

Lees hoe dat precies gebeurt of bekijk hoe de omgeving van de Brusselpoort, Schuttersvest en Van Benedenlaan, Kardinaal Mercierplein en Hendrik Speecqvest er vanaf dan zal uitzien.

Na deze werken schuiven we op richting de Koningin Astridlaan en Olivetenvest.

Wil je weten hoe we dat aanpakken? Een concrete planning voor die werf hebben we nog niet. Maar de basisprincipes liggen vast. Bekijk alvast de algemene informatie over de werken

Vragen over je bereikbaarheid?

Heb je vragen over jouw bereikbaarheid tijdens de werken dan kan je terecht bij ons infopunt

Plan je je route met een routeplanner? Weet dat niet alle gps’en altijd bijgewerkt zijn. Online routeplanners zoals Waze zijn dat meestal wel.